"Haydi Abbas Vakit Tamam" Şiirinin Yazılış Hikayesi

Mavi ve Edebiyat

"Haydi Abbas Vakit Tamam" şiirinin yazılış hikayesi nedir? 
"Haydi Abbas Vakit Tamam" şiirinin şairi kimdir? 
"Haydi Abbas Vakit Tamam"-Cahit Sıtkı Tarancı

"Yaş otuz beş, yolun yarısı eder." dizesiyle hafızamızda kendine yer edinen Cahit Sıtkı Tarancı, şiirleriyle edebiyatımızda çok ayrı yeri olan bir şairimizdir. Ezbere bilinmese de onun şiirlerinden en az birkaç mısrasına kulak aşinalığımız vardır. 46 yaşında hayata veda eden şairimiz, geride bıraktığı şiirleriyle yıllarca hafızalardan silinmemiştir. Bu yazımızda Cahit Sıtkı Tarancı'nın çok sevilen bir şiiri olan "Haydi Abbas Vakit Tamam" adlı şiirinin yazılış öyküsünü anlatacağım. Bakalım hangi duygu yüklü olay karşısında yazılmış bu harika şiir. Şiirin hikayesine geçmeden önce bu kısa şiiri okumanızı ve hangi duygularla yazıldığını düşünmenizi istiyorum. Şiirin hemen ardından yazılış hikayesini bulacaksınız. 

Mavi ve Edebiyat





"Haydi Abbas Vakit Tamam" Şiirinin Yazılış Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı, eğitim için Fransa'ya gider ama 2. Dünya Savaşının çıkmasıyla birlikte tekrar Türkiye'ye döner. Türkiye'ye döndüğünde ise Ege bölgesinde küçük bir şehirde askerlik görevini yapmaya başlar. "Haydi Abbas Vakit Tamam" şiiri de işte bu askerlik döneminde yazılır. Cahit Sıtkı Tarancı askerliğini yaparken bir emir eri seçmesi gerekmektedir. Emir erini seçmek için askerlerin isimlerinin bulunduğu listeyi kontrol ederken bir isim dikkatini çeker: Abbas Oğlu Abbas. Bu isim onu çocukluğuna götürür ve ninesinden dinlediği bir masalı hatırlatır, masal şu şekildedir: 

 “Vaktiyle, bilmem ne memlekette hüküm süren bir padişahın oğlu, ancak rüyada gördüğü servi boylu, sırma saçlı, mavi gözlü, son derece dilber bir kıza aşık olur ve sevgilisini bulmak ümidiyle yollara düşer. Bütün aşk masallarında olduğu gibi başına bir sürü felâketler gelecektir, pek tabii değil mi? Aşk demek imtihan demektir. Ancak serden geçip yardan geçmeyen muradına nail olur. Bereket versin, daha ilk adımı bizim sevdalı şehzadeye uğurlu gelir. Bir kuyunun yanından geçerken, takatten düşmüş, ak saçlı bir ninenin kuyudan su çekmeğe uğraştığını görünce dayanamaz, koşar, ninenin suyunu çeker. Buna son derece memnun kalan kadıncağız, şehzadenin sırtını okşar ve saçından kopardığı iki teli ona vererek der ki: Oğlum, başın darda kaldığı zaman bu iki kılı birbirine çakarsın; bir dudağı yerde, bir dudağı gökte bir Arap çıkar karşına! Korkmayasın. Adı Abbas’tır. Karnın mı acıkmış; Abbas, demen kafi. Derhal sana mükellef bir sofra kurar. Yırtıcı hayvanlar arasında mı kaldın? Abbas’tan başka kimse kurtaramaz seni. Uykusuz gecelerde yârin hicranı ile mi yanıyorsun? Abbas ne güne duruyor? Sevgilini ne kadar uzakta olursa olsun, alıp getirir seni şad eder. Bu iki kılı iyi muhafaza et oğlum. Onlar sayesinde selâmete çıkacaksın.”

Cahit Sıtkı bu masalı hayatı boyunca hiç unutmamıştır. Askerlerin isimlerinin bulunduğu listede Abbas Oğlu Abbas ismini görünce durur. Abbas'ın hemen odasına gelmesi için nöbetçi askere emir verir ve Abbas gelir. Öğle vakti Cahit Sıtkı'nın odasının kapısı çalınır ve içeri Abbas girer. Abbas'ın eli sakat olduğu için çürüğe ayrılmıştır. Abbas ile Cahit Sıtkı arasında bu diyalog oluşur:

-Emret Komutan!
-Nerelisin asker?
-Memleket Mardin, kaza Midyat komutan.
-Sen benim emir erim olur musun?
-Sen bilir komutan!

Bu şekilde Abbas Oğlu Abbas, Cahit Sıtkı'nın emir eri olur ve Cahit Sıtkı ona evinin altındaki boş yeri tahsis eder. Günün birçok saatini beraber geçirirler ve Cahit Sıtkı, bu Anadolu'nun bağrından kopup gelmiş olan askeri çok sever. Akşam yemeklerini beraber yemeye başlarlar ve asker-komutan ilişkisi dışında aralarında bir dostluk oluşur. Abbas, Cahit Sıtkı Tarancı'yı zamanla çok iyi tanır, emir vermeden ne isteyeceğini bilerek yerine getirir. 

Abbas akşamları rakı sofrasını kurarak en güzel mezeleri yerleştirirdi. Yine böyle akşamlardan birinde Cahit Sıtkı Tarancı, rakı içip hafif çakırkeyf olduğu bir anda aklında İstanbul Beşiktaş'taki sevgilisi düşer. ve Abbasla şöyle bir diyaloğa girer:

-Sen İstanbul'u bilir misin Abbas?
-Bilirim komutan.
-Orada bir Beşiktaş var, bilir misin?
-Bilir komutan! Ben orada acemi birlikteydim.
-Orada benim bir sevgilim var. Sen kaçırıp onu bana getirir misin?
-Elbet komutan.

Bu konuşmadan sonraki sabah Cahit Sıtkı uyanır ve Abbas'ın yeni asker kıyafetlerini giydiğini, tıraş olduğunu, hazırlandığını görür ve sorar:

-Hayırdır Abbas neden böyle hazırlık yaptın?
-Ben İstanbul'a gidecek komutan!
-Ne yapacaksın sen İstanbul'da?
-Sen söyledi bana. Ben gidecek sana sevgiliyi getirecek!

Gözleri yaşaran Cahit Sıtkı bir şey demeden çıkar gider. Yüreği güzel bu Anadolu insanının samimiyeti karşısında çok duygulanır. Akşam olduğunda Abbas yine rakı sofrası kurar ve Cahit Sıtkı İstanbul'daki sevgilisini düşünerek kağıdı kalemi eline alır ve bir şiir yazar. İşte bu şiirin adı "Haydi Abbas Vakit Tamam" şiiridir. 

Artık bu harika şiirin yazılış hikayesini biliyorsunuz. Şiiri şimdi bir daha okuyun lütfen, yazılış hikayesini düşünerek okuyun ve hissettiklerinizi yorum kısmında yazarak belirtin. 

Mavi ve Edebiyat


15 yorum:

  1. Hikayesini öğrenmeden öncd okumak ile öğrendikten sonra okumak arasına dağlar kadar fark var. Kalemine sağlık hocam, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şiirin hikayesini ilk öğrendiğimde farkı görmüştüm. Rica ederim, beğenmene sevindim :)

      Sil
  2. Şiirlerin hikayelerini okumayı çok seviyorum. Öğrendikten sonra daha bir anlamlı geliyor bence de. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Şiirlerin hikayeleri gerçekten de çok anlamlı oluyor, beğenmenize sevindim :)

      Sil
  3. Hikaye çok etkileyici..
    Kaynak verir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynak olarak herhangi bir kitap gösteremem ama bu hikaye herkes tarafından doğrulanmıştır.

      Sil
  4. Çok güzelmiş. Hikayeyi okumadan şiiri okuyun okuduktan sonra tekrar okuyun tarzı yazimda güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hikayesini bilince şiir daha anlamlı oluyor bence :)

      Sil
  5. Şiirin yazılış hikayesini okumak ayrı bir keyif. Çok güzel yazmışsın. Kalemine sağlık 😊

    YanıtlaSil
  6. Yeni açtığım kişisel bloğuma desteğinizi ve önerinizi bekliyorum! Sevgiler.B
    www.benirva.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,google üzerinden sitenizi yeni keşfettim. Yazım diliniz çok akıcı ve anlaşılır. Özellikle yazının
    akışı çok hoşuma gitti. Sitenizi takibe aldım. İçeriklerinizin devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, googledan bulup gelmeniz ve böylesine güzel bir yorum yapmanız beni çok sevindirdi. İnşallah zaman buldukça paylaşım yapacağım :)

      Sil
  8. Bu şiirin hikayesini tan olarak vermişsiniz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Bu şiiri kaç yaşında yazdığının bilgisi var mı!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.