Kazılık Koca Oğlu Yiğenek Hikayesi | Dede Korkut Hikayeleri


Hanlar hanı Bayındır Han bir gün ziyafet vererek tüm Oğuz beylerini davet etmişti. Tüm Oğuz beyleri bu davete icabet ettiler, beylerin arasında Kazılık Koca isimli bir bey vardı. Bu bey ziyafet esnasında bir anda kanı kaynadı ve Bayındır Han'ın huzuruna çıkarak ondan sefere gitmek istediğini söyledi. Bayındır Han da izin verdi ve Kazılık Koca, yiğitlerini yanına alarak kafir illerini fethetmek için sefere koyuldu.

Uzun yollar aşarak Karadeniz kıyısında bulunan Düzmürd Kalesi'ne geldiler. Bu kalenin sahibi, kafir Arşın oğlu Direk idi. Kazılık Koca ve yiğitleri kaleye varır varmaz savaş başladı. Kafirlerin başı Arşın oğlu Direk, Kazılık Koca ile meydana çıkıp dövüşmeye başladılar. Bu kafirin boyu çok uzundu ve gürz kullanırdı. Kazılık Koca, kafire kılıcıyla vurdu ama kafire hiçbir şey olmadı. Kafir ise Kazılık Koca'ya gürzü ile bir kere vurdu ve Kazılık Koca oracıkta yere düştü. Onu aldılar zindana attılar, savaş sonucu Kazılık Koca'nın yiğitleri yenildiler ve evlerine geri döndüler.

Emen adlı bir yiğit bu kaleyi altı kere kuşattı ama alamadı, Kazılık Koca'yı kurtaramadı. Kazılık Koca esir düştüğünde hatunu hamileydi ve bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Adını Yiğenek koydular. Babasının esir olduğunu Yiğenek'ten sakladılar ve ona babasının öldüğünü söylediler. Yiğenek büyüdü on beş yaşına girdi, babasını öldü bilirken bir gün bir arkadaşı ile kim daha güçlü diye tartışıyorlardı. Arkadaşı da: "Madem o kadar güçlü olduğunu düşünüyorsun git babanı kurtar." dedi. Bunu duyan Yiğenek yerinde duramadı, babasının tutsak olduğunu öğrenir öğrenmez Bayındır Han'ın huzuruna çıktı. Kendisinin yanına bey ve asker vermesini diledi, babasını kurtarmak için kafir kalesine sefere gitmek istiyordu. Bayındır Han, Yiğenek'in seferi için adlı şanlı yirmi dört tane Oğuz beyi görevlendirdi ve bu beylerle birlikte Yiğenek, babasını kurtarmak için yola koyuldu.



Sefer gecesi rüyasında kaleyi altı kere kuşatıp alamayan Emen'i gördü. Emen, Yiğenek'e kaleyi defalarca kuşattığını ama alamadığını söyledi. Yiğenek ise buna cevap olarak: "Sen adı belli yiğitler ile gitmedin, onun için o kaleyi alamadın."dedi. Rüyasını yiğitlerine anlattı ve o kaleyi almaları, babasını kurtarmaları gerektiğini söyledi.

Yirmi dört Oğuz beyi Yiğnek ile kafirin kalesine vardılar. Kafir bunları gördü ve kaleden çıkarak Oğuz beyleri ile tek tek meydanda dövüştü. En güçlü, en yiğit Oğuz beyleri bile bu kafire bir kez olsun vuramadılar, kanını akıtamadılar. En son sıra Yiğenek'e geldi.Yiğenek, Allah'a sığındı, dua etti ve bu kafiri yenip babasını kurtarmayı diledi. Sonra atı ile hızlıca kafirin üzerine saldırdı. Kafirin omzuna bir kılık vurdu ve altı parmak yara açtı, kafirin kanı oluk oluk aktı. Daha fazla dayanamayan kafir dönüp kalesine kaçarken Yiğenek bir kez daha saldırdı ve ensesine bir kılıç darbesi vurarak kafirin başını vücudundan ayırdı. Bunu gören kafirlerin hepsi teslim oldular ve Kazılık Koca'yı serbest bıraktılar. Kazılık Koca, kafiri öldüren kişinin kendi oğlu olduğunu görünce çok sevindi ve gururlandı. Baba-oğul sarılıp hasret giderdiler, Allah'a şükrettiler.  Oğuz beyleri de kaleyi fethedip ganimetleri topladılar.

Kazılık Koca, oğlu ve tüm Oğuz beyleri kaleyi fethedip Oğuz illerine döndüklerinde Dede Korkut onları karşıladı, koşmalar okudu, dualar etti ve Allah'a şükretti.

Kazılık Koca Oğlu Yiğenek hikayesi bu şekilde kısa ama zevkli bir hikayeydi. Ben okurken sıkılmadım ve severek okudum, umarım siz de severek okumuşsunuzdur.


Dede Korkut Hikayeleri hakkında daha çok bilgi almak ve diğer hikayelerin özetlerini incelemek isterseniz aşağıda okumak istediğiniz yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz. 


Kazan Bey'in Oğlu Uruz Bey'in Tutsak Olması Hikayesi 
Deli Dumrul Hikayesi  
Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Hikayesi
Kazılık Koca Oğlu Yiğenek Hikayesi
Tepegöz Hikayesi 
Begil Oğlu Emren Hikayesi
Uşun Koca Oğlu Segrek Hikayesi 
Salur Kazan'ın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması Hikayesi

Not: Bu yazıda kullanılan görsel alıntıdır.

4 yorum:

  1. dede korkut hikayelerini okumuştum ama hiçbişi hatırlamıyom :)

    YanıtlaSil
  2. kazılık kocanın oğlunun adı yegenek mi, yeğenek mi, yigenek mi, yiğenek mi?
    anlamadım. her yerde farklı yazıyor.doğrusu ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Kazılık Koca'nın oğlunun adı Yiğenek.

      Sil
  3. Google Chrome>Ayarlar>Gelişmiş>İçerik>Java Scripti Kapat Sayfayı Yenile Sonra Sağ Tıkla Kopyala Yapabilirsin İşin Bittikten Sonra Java Scripti Aç Ve Tekrar Sayfayı Yenile Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.