Salur Kazan'ın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması Hikayesi

Mavi ve Edebiyat

Salur Kazan, bir gün beylerini de yanına alarak ava çıkmıştı. Yanına şahinlerini de alıp yola koyuldular. Salur Kazan, şahinleri çıkardığı sırada şahinleri tutamadı ve kaçırdı. Şahinlerin peşine düşen Salur Kazan ve askerleri, Tomanın Kalesi'ne kadar gittiler. Yorulan Salur Kazan ve askerlerinin uykusu geldi, kalenin yanınında uykuya daldılar. Bu kale de kafirlere aitti. Kafirin casusları, Salur Kazan ve askerlerini görür görmez hemen komutanlarına haber götürdüler. Gelenlerin Oğuz beyleri olduğunu öğrenen komutan, askerlerini hazırlayarak Salur Kazan üzerine saldırıya geçti. Salur Kazan'ın askerleri savaştılar ama kafirlere yenildiler. Bu esnada hala uykuda olan Salur Kazan, kafirleri tarafından kaçırıldı ve kalede hapsedildi. 

Kafirler, Kazan'ın şanlı bir bey olduğunu bildikleri için onu öldürmekten korktular. Bu nedenle Kazan'dan Oğuz beylerini kötüleyip, kendilerini övmelerini istediler. Kazan bu şekilde serbest kalabilecekti ama kafirlerin istediklerini yapmadı. Bunun üzerine kafirler Kazan'ı tutsak etmeye devam ettiler. 

Salur Kazan'ın Uruz adında bir oğlu vardı. Kazan esir düştüğünde oğlu Uruz çok küçüktü. Uruz büyüdü ve babasının tutsak olduğunu öğrendi. Babasının kafirler tarafından tutsak olduğunu öğrenen Uruz, kafirler  üzerine sefere çıktı. Bunu gören diğer Oğuz beyleri de Uruz'a katılarak Salur Kazan'ı kurtarmak için Tomanın Kalesi'ne doğu yola çıktılar. 

Tomanın Kalesi kuşatıldı ve içerideki kafirler canlarını kurtarmak için Salur Kazan'ı öne sürdüler. Salur Kazan'dan kuşatma yapan düşmanları yenmesini istediler. Salur Kazan kuşatmayı yapan kişilerin Oğuz beyleri olduğunu bilmiyordu. Salur Kazan'ı iyice giydirip kuşatan kafirler, Salur Kazan'ı meydana yolladılar. Salur Kazan gördü ki kuşatmayı yapan Oğuz beyleridir. Onlara ilk başta kendini belli etmedi ve onları test etmek istedi. Birçok Oğuz beyi ile mücadele eden Salur Kazan hepsini yendi ama onları öldürmedi. En sonunda kendi oğlu Uruz ile mücadele etmeye başladı. Uruz, Salur Kazan'ı yendi. Tam öldürecekti ki o anda Salur Kazan kendini belli etti ve oğluyla sarılıp hasret giderdiler. 

Oğlunun kendisini kurtarmak için sefere çıktığını gören Salur Kazan çok sevindi. Tüm Oğuz beyleri ve Salur Kazan bir olup kafirlerin üzerine at sürdüler. Kafirleri bir bir kılıçtan geçirip yurtlarını fethettiler. Daha sonra Oğuz iline dönerek hem Salur Kazan'ın kurtulmasını hem de kafirin yenilmesini kutlayarak şenlikler verdiler. Bu kahramanlıkları duyan Dede Korkut da gelerek Tüm Oğuz beylerine dua ederek koşmalar okudu. 

Salur Kazan'ın tutsak olması üzerine gelişen olayları konu alan hikayemiz, bu şekilde kısa ve zevkli bir hikayeyi. 

Dede Korkut Hikayeleri hakkında daha çok bilgi almak ve diğer hikayelerin özetlerini incelemek isterseniz aşağıda okumak istediğiniz yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz. 


Dede Korkut Kimdir? Dede Korkut Hikayelerinin Önemi Nedir?
Kazan Bey'in Oğlu Uruz Bey'in Tutsak Olması Hikayesi 
Deli Dumrul Hikayesi  
Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Hikayesi
Kazılık Koca Oğlu Yiğenek Hikayesi
Tepegöz Hikayesi 
Begil Oğlu Emren Hikayesi  
Uşun Koca Oğlu Segrek Hikayesi 
Salur Kazan'ın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması Hikayesi

Hiç yorum yok:

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.