Dede Korkut Hikayeleri | Deli Dumrul Hikayesi

Dede Korkut Hikayeleri | Deli Dumrul Hikayesi

Oğuz illerinin birinde Deli Dumrul adında bir kişi yaşardı. Yaptırdığı köprünün başında bekleyerek köprüden geçenden otuz akçe, geçmeyenden ise döve döv kırk akçe alırdı. Kendisinden daha güçlü ve daha deli kimse olmadığını iddia ederek varsa karşıma çıksın derdi.

Bir gün bu köprünün yamacına bir oba konmuştu, bu obanın yiğit bir eri ölmüştü. Oba halkı da feryat figan  etmekteydi, bunu duyan Deli Dumrul oba halkının yanında giderek ne için ağladıklarını sordu. Onlar da yiğit erlerinin öldüğü için ağladıklarını söylediler. Bunun üzerine Deli Dumrul: "Yiğit bir eri kim öldürmeye cesaret etti?" diye sorar. Oba halkı da "Al kanatlı Azrail yiğidimizin canını aldı." derler. Bunun üzerine Deli Dumrul, Allah'a dua etmeye başlar ve "Azrail kimse karşıma çıksın, bu yiğidin canını ondan geri alayım ve bir daha hiçbir yiğidi öldüremesin." dedi. Bu sözler Allah'ın gücüne gitti ve Azrail'e, gidip bu kendini bilmez Deli Dumrul'un canını almasını söyledi.



Deli Dumrul yoldaşları ile otururken Azrail yaşlı bir adam kılığında ona görünür, yanındaki diğer kişiler ise Azrail'i göremezler. Deli Dumrul, yaşlı adama kim olduğunu kimlerden olduğunu sorduktan sonra onun Azrail olduğunu anlar ve ölen yiğidi kurtarmak için kılıcını çekip Azrail'e saldırır. Azrail bir güvercine dönüşüp camdan uçarak gider. Deli Dumrul, Azrail'i korkutup kaçırdım diye düşünmektedir. Atına biner ve omzuna güvercin avcısı doğanını da alarak Azrail'in peşine düşer. Yolda karşısına çıkan tüm güvercinleri öldürür ve ölü güvercinleri toplayarak evin yolunu tutar. Bu sırada Azrail, Deli Dumrul'un atına görünür ve Azrail'den korkan at Deli Dumrul'u sırtından atarak dört nala koşar. Yerde yatan Deli Dumrul'un göğsüne binen Azrail, onun canını almak ister. Canını kurtarmak isteyen Deli Dumrul da Azrail'e yalvarıp yakarmaya başlar. Azrail ise "Bana yalvarıp yakarma, benim elimden bir şey gelmez. Allah'a anlat, dua et." der. Deli Dumrul başlar dua etmeye:

"Nice cahiller seni gökte arar yerde ister,
Sense müminlerin gönlündesin.
Benim canımı alacaksan sen al
Azrail'in almasına bırakma!" der.

Bu dua Allah'ın hoşuna gider ve Azrail'e söyler: "Madem ki Deli Dumrul benim birliğimi kabul etti. O zaman kendi canı yerine can bulsun, onun canı azat olsun." dedi. Azrail de Allah'ın emrini Deli Dumrul'a söyler ve Deli Dumrul kendi canı yerine can aramaya başlar.

Deli Dumrul önce babasına gider, durumu anlatır ve can vermesini ister. Babası da dünyanın ve canın tatlı olduğunu söyleyerek canını veremez, annesine gitmesini söyler. Bunun üzerine Deli Dumrul bu kez annesinin yanına varır. Annesine durumu anlatır ve kendisi için canını feda etmesini ister. Annesi de dünyanın ve canın tatlı olduğunu söyleyerek canını veremez. Kimsenin canını feda etmediğini gören Azrail, Deli Dumrul'un canını alacağı sırada Deli Dumrul son kez eşiyle görüşüp vedalaşmak istediğini söyler ve eşinin yanına gelir. Eşine olan biten her şeyi anlatır ve vedalaşmak ister. Annesinin ve babasının can vermediğini duyan Deli Dumrul'un eşi, canını feda edebileceğini söyler. Deli Dumrul ise eşinin bu fedakarlığı karşısında duygulanarak Allah'a dua eder:

"Nice cahiller seni gökte arar, yerde ister
Sense müminlerin gönlündesin.
Ulu yollar üzerinde imaretler yapayım senin için.
Aç görürsem doyurayım senin için,
Çıplak görürsem giydireyim senin için,
Alırsan ikimizin canını birlikte al,
Bırakırsan ikimizin canını birlikte bırak." der.

Bu dua Allah'ın hoşuna gider, Deli Dumrul ile eşine yüz kırk yıl ömür verir ve Azrail'e de Deli Dumrul'un anası ile babasının canını almasını emreder. Azrail, Deli Dumrul'un anası ile babasının canını alır, Deli Dumrul da eşi ve yoldaşları ile yüz kırk yıl birlikte yaşar. Bunu duyan Dede Korkut gelir, boy boylayıp soy soylar, koşmalar okur ve dualar eder.

Deli Dumrul hikayesi, fantastik ve efsanevi ögelerle yüklü, okunması zevkli bir hikayeydi. Ben okurken sıkılmadım ve severek okudum, umarım siz de beğenmişsinizdir :) 

Dede Korkut Hikayeleri hakkında daha çok bilgi almak ve diğer hikayelerin özetlerini incelemek isterseniz aşağıda okumak istediğiniz yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz. 


Kazan Bey'in Oğlu Uruz Bey'in Tutsak Olması Hikayesi 
Deli Dumrul Hikayesi  
Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Hikayesi
Kazılık Koca Oğlu Yiğenek Hikayesi
Tepegöz Hikayesi 
Begil Oğlu Emren Hikayesi
Uşun Koca Oğlu Segrek Hikayesi 
Salur Kazan'ın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması Hikayesi

1 yorum:

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.