Uşun Koca Oğlu Segrek Hikayesi | Dede Korkut Hikayeleri

Mavi ve Edebiyat


Oğuzların zamanında Uşun Koca adlı bir yiğit vardı, bu yiğidin de iki oğlu vardı. Büyük oğlunun adı Egrek idi. Kahraman, güzel, deli bir yiğitti. Bayındır Han'ın toplantılarında tüm beyleri ezip en öne geçip otururdu. Bir gün yine Bayındır Han'ın ziyafetine katılan Egrek, tüm beyleri ezip en öne oturdu, bu duruma kızan beyler: 

-"Bu oturan beylerin her biri oturduğu yeri kılıcının emeğiyle almıştır; bre sen baş mı kestin, kan mı döktün, aç mı doyurdun, çıplak mı giydirdin?" dediler. 

Bu sözleri duyan Egrek, hünerlerini göstermek için yerinden kalktı, Kazan Bey'den ve Bayındır Han'dan hünerlerini gösterebilmek için sefer izni istedi. Sefer iznini aldıktan sonra yanına yiğit istedi ve atına atlayarak yiğitlerle birlikte sefere çıktı. 


Yanındaki yiğitlerle akın ederek illeri alan Egrek, Gökçedeniz'e kadar ilerledi. Yolu, Alınca Kalesi'ne varmıştı, bu kale kafirlere aitti. Kafirin casusları, Oğuz ilinden gelen bu beklenmeyen misafirleri komutanlarına ilettiler, bu haberle birlikte yüzlerce kafir, Egrek ve yiğitlerinin üzerine saldırdılar. Kanlı bir savaş sonrası Egrek ve yiğitleri yenildiler, kafirler Egrek'i tutsak ederek zindana attılar. Kara haber tez duyulur, anası, babası ve tüm Oğuz illeri Egrek'in esir düştüğünü haber alıp yas tuttular. 

Egrek'in küçük kardeşi Segrek büyümüş bir delikanlı olmuştu. Ağabeyinin tutsak olduğundan haberi yoktu. Bir gün ağabeyini tutsak olduğunu öğrendi. Yaşıyorsa onu kurtarmak için, öldüyse de kanını yerde koymamak için sefere çıkmak istedi. Anası, babası, hatunu gitme dese de Segrek'i durduramadılar. Anasının atasının elini öpüp vedalaşan Segrek, atına binerek tek başına kafir iline doğru yola koyuldu. 

Üç gün gece gündüz demeden at koşturdu, yorulunca atıyla bir köşeye geçip uyumak istedi. Kafirin casusları da bu haberi yine komutanlarına götürdüler ve kafirler altmış adamla birlikte Segrek'in üzerine saldırdılar. Segrek uyurken atının huysuzlanması üzerine uyandı ve gelen atlıları gördü. Salavat getirerek kılıcını eline aldı ve atına bindi. Kafirlerin üzerine saldırarak birçoğunu öldürdü, kalanlar da geldikleri gibi kaçtılar. Bu duruma kızan komutan bu sefer yüz askerini yolladı. Segrek yine uykuya geçtiği sırada atının huysuzlanması üzerine uyandı ve kendisine saldıran yüz kafiri de savuşturdu. İyiden iyiye Segrek'ten korkmaya başlayan kafirler, zindana attıkları Egrek'i çıkarttılar. İleride bir kişinin olduğunu, çobanlara ve hayvanlara zarar verdiğini söylediler. Eğer onu yenersen seni serbest bırakırız deyip Egrek'i salıverdiler. 

Egrek uyuyan yiğidin yanına geldi, kardeşi olduğundan habersiz bir şekilde onu uyandırdı ve nereden geldiğini, kimin oğlu olduğunu sordu. Segrek de ağabeyi için sefere çıktığını söyledi, atasının ismini söyledi ve orada Egrek ile Segrek kardeş olduklarını anladılar, kucaklaştılar. İkisi birlikte kafirlerin üzerine saldırarak yendiler. Kafirleri yendikten sonra atlarına binip Oğuz iline doğru yola çıktılar. 

İki oğlunun da sağ salim döndüğünü gören Uşun Koca, şenlikler düzenledi, ziyafetler verdi. Tüm Oğuz beyleri toplandılar, Dede Korkut gelip kopuz çaldı, türküler söyleyip dualar etti.  

İki kardeşin ayrılığını ve sonunda kavuşmasını anlatan Uşun Koca Oğlu Segrek hikayesini hep birlikte okuyarak öğrendik. Zamanımızda önemini yitirmekte olan kardeşlik ve aile bağlarına, tarihimizde ne kadar önem verildiğini hep beraber gördük. Bu hikayeler sayesinde yüzyıllardır devam etmekte olan kültürümüzü ve tarihimizi daha iyi anlayacağımız düşünüyorum. İnşallah bu hikayeleri severek okuyorsunuzdur :) 

Dede Korkut Hikayeleri hakkında daha çok bilgi almak ve diğer hikayelerin özetlerini incelemek isterseniz aşağıda okumak istediğiniz yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz. 


Dede Korkut Kimdir? Dede Korkut Hikayelerinin Önemi Nedir?
Kazan Bey'in Oğlu Uruz Bey'in Tutsak Olması Hikayesi 
Deli Dumrul Hikayesi  
Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Hikayesi
Kazılık Koca Oğlu Yiğenek Hikayesi
Tepegöz Hikayesi 
Begil Oğlu Emren Hikayesi  
Uşun Koca Oğlu Segrek Hikayesi 
Salur Kazan'ın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması Hikayesi

2 yorum:

  1. Lise yıllarım aklıma geldi:) Severek okudum,emeğine sağlık;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.