Dede Korkut Hikayeleri | Salur Kazan'ın Evinin Yağmalanması Hikayesi

http://maviveedebiyat.blogspot.com.tr/2018/02/dede-korkut-kimdir-dede-korkut.html

Bir gün tüm Oğuz beyleri Salur Kazan adlı beyin doksan başlı, büyük mü büyük evinde toplanmış ziyafet çekiyorlardı. Ulaş oğlu Salur Kazan şarabın etkisiyle sarhoş oldu ve diğer Oğuz beylerine ava gitmeyi önerdi. "Av avlayalım, kuş kuşlayalım, yaban geyiği yıkalım, dönüp evimize ziyafet çekelim." dedi. Diğer Oğuz beyleri de bu fikri çok beğendiler ve ava çıktılar. Salur Kazan ava giderken yerini yurdunu koruması için oğlu Uruz ile üç yüz yiğidi gerisinde bıraktı.

Salur Kazan ve Oğuz beylerinin ava gittiğini haber alan kafir ordusu toplandı ve gece büyük bir baskın yaptılar. Salur Kazan'ın atlarını, cariyelerini, eşini, anasını, parasını, oğlunu ve yanındaki üç yüz yiğidi alarak kaçırdılar. Altı yüz kadar kafir ordusu da koyunlarını almak için ahıra saldırdılar. Bu sırada Salur Kazan'ın çobanı Karacık Çoban kötü bir rüya gördü, bu rüyadan uyanır uyanmaz ahırı korumak için ahırın önüne koca koca taşlar yığdı. Kafirler gelip Karacık Çoban'dan on bin koyunu istedi. Çoban, iki kardeşini uyandırıp koyunları korumak için savaştılar. Karacık Çoban büyük sapanıyla taş atma konusunda çok yetenekliydi. Altı yüz kafirin yarısını attığı taşlarla ölürdü. Taş kalmayınca koyun attı, en sonunda kafirleri kovalamayı başardı ama Karacık Çoban'ın iki kardeşi şehit oldu.



Av avlarken yorulan Salur Kazan, uykuya daldı ve çok kötü bir kabus gördü. Evine kurtların saldırdığını, yıldırımların düştüğünü ve bunun gibi daha birçok kötü olayın yaşandığını gördü. Uykusundan sıçrayarak uyandı ve kardeşi Kara Güne'ye rüyasını yorumlattı. Rüya yorumu hiç hayra işaret değildi, bu nedenle Salur Kazan: "Siz avımı bozmayın, askeri dağıtmayın. Ben gidip yerime yurduma bakayım. Bir sorun yoksa geri gelirim ama eğer gelemezsem beni unutun." dedi.

Salur Kazan atına atlayıp yurduna geldi. Atlarının, eşinin, annesinin, oğlu ve yiğitlerinin kaçırıldığını gördü. Geride hiçbir şey kalmamıştı. Bunu kimin yaptığını anlamak için etrafı gezdi. Suya sordu su bilemedi, kurda sordu kurt bilemedi, en sonunda Karacık Çoban'ın köpeğini gördü ve köpeği takip ederek çobanı buldu. Çoban olanları Salur Kazan'a anlattı. Salur Kazan, çobanın peşinden gelmemesi için çobanı bir ağaca iyice bağladı. Kendi hatasını kendi düzeltmek istiyordu ve bu nedenle kafir iline tek başına gitmeliydi ama Karacık Çoban, bağlı olduğu ağacı yerinden sökerek sırtına alıp Salur Kazan'ın peşinden gitti. Bunu gören Salur Kazan, çobanı alnından öperek elini çözdü ve ikisi birlikte kafir ilini basmak için yola koyulular.

Bu sırada kafir Şöklü Melik de Salur Kazan'ın eşine göz dikmişti. Salur Kazan'ın oğlunu da ağaca gerip etlerini lime lime koparın emrini vermişti. Bu sırada Salur Kazan ile çoban kafir iline yetiştiler. Salur Kazan, kafirden annesini istedi. Kafir Şöklü Melik ise bu teklifi reddetti. Salur Kazan'dan haber alamayan diğer Oğuz beyleri de olanları öğrenip kafir iline geldiler. Kara Güne, Kara Budak, Şir Şemseddin, Beyrek, Deli Dündar ve daha birçok Oğuz beyi Salur Kazan'a destek oldular. Akan nehirden abdest alıp iki rekat namaz kıldıktan sonra tüm Oğuz beyleri Salur Kazan'ın intikamını almak için güç birliği yapıp kafirlerin üzerine saldırdılar.

Büyük bir kanlı savaş başladı. Oğuz beyleri ve askerleri kafirleri bir bir kılıçtan geçirdiler. Her bir kafirin kanı ile toprakları suladılar, kafirlerin başı olan Şöklü Melik'in başını gövdesinden ayırdılar ve bu kanlı savaş sonucunda beş yüz şehit veren Oğuz beyleri, Salur Kazan'ın annesini, eşini, oğlunu, parasını ve cariyelerini kafirlerin elinden kurtardılar. Savaş sonrası Oğuz beyleri yurda döndüğünde Dede Korkut gelerek her birisi için dua etti, boy boyladı soy soyladı. Salur Kazan da kaybettiği her şeye kavuşarak saltanatına devam etti.

Dede Korkut Hikayelerinin ikincisi olan "Salur Kazan'ın Evinin Yağmalanması" hikayesinin özetini sizlere sunmuş olduk. Dede Korkut Hikayeleri hakkında daha çok bilgi almak ve diğer hikayelerin özetlerini incelemek isterseniz aşağıda okumak istediğiniz yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz. 

Dede Korkut Kimdir? Dede Korkut Hikayelerinin Önemi Nedir?
Dirse Han Oğlu Boğaç Han Hikayesi
Salur Kazan'ın Evinin Yağmalanması Hikayesi
Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek Hikayesi
Kazan Bey'in Oğlu Uruz Bey'in Tutsak Olması Hikayesi
Deli Dumrul Hikayesi
Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Hikayesi
Kazılık Koca Oğlu Yiğenek Hikayesi
Tepegöz Hikayesi 
Begil Oğlu Emren Hikayesi
Uşun Koca Oğlu Segrek Hikayesi 
Salur Kazan'ın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması Hikayesi

12 yorum:

  1. Dede korkut hikayelerini çok seviyorum ben. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum, teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için :)

      Sil
  2. nerede o eski yiğitler hey

    YanıtlaSil
  3. Dede Korkut hikayelerine yer vermeniz çok güzel. Çok seviyorum hepsini de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebiyatımız, tarihimiz ve kültürümüz açısından önemli bir yere sahip olduğu için yer vermek istedik, teşekkür ederiz :)

      Sil
  4. Taaaa atalarımızdan beri süren savaşlar...Hikayeler güzel ama barış üzerine olsa keşke her şey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yıllardır süren savaşlar... Hikayeler çağına göre çok güzel gerçekten, elbette barış içerisinde yaşamak en güzeli ama savaşlar da bazen kaçınılmaz oluyor..

      Sil
  5. Sadece dede korkut değil diğer hikayelere de yer verirseniz harika olacak diye düşünüyorum ancak önce dede korkutu bir bitirin :D sıra onlara gelsin. :)

    YanıtlaSil
  6. metnin ana düşüncesi nedir acaba?

    YanıtlaSil
  7. metnin ana düşüncesi nedir acaba?

    YanıtlaSil
  8. Bunların hepsi birer özet mi yani 3. Şahıs kişi ile mı yazılmış

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.