ALIŞKANLIKLAR

Merhaba değerli okurlar, bu yazımda alışkanlıklara değinmek istiyorum. Bir insanın değiştirebileceği en zor şey olan alışkanlıklar...

Hepimizin iyi ya da kötü alışkanlıkları vardır. Kimi sigara içer, kimi alkol bağımlısıdır, kimi tırnak yer, kimi saçıyla veya sakalıyla oynar, kimi kitap okumayı alışkanlık haline getirmiştir kimi de bir şeyler yazmayı. Sıralamakla bitiremeyiz alışkanlıklarımızı, iyi alışkanlıklar amenna çok faydalı ve güzel şeyler ama takıntı haline gelen veya vücudumuza zarar veren alışkanlıklar işte bunlardan bir an önce kurtulmamız lazım.

Alışkanlığı olmayan bir insan tanımadım bugüne kadar, bugünden sonra da tanıyacağımı sanmıyorum; çünkü hepimizin ufak tefek, iyi kötü alışkanlıkları vardır. "Benim alışkanlığım yok." diyen bir insan alışkanlığına o kadar çok alışmıştır ki onu artık hayatının bir parçası haline getirdiği için alışkanlığım yok diyebilir.

Alışkanlıkları değiştirmek gerçekten çok zordur hatta öyle ki atalarımız durumun vahimliğini ortaya koymak için; "Alışmış kudurmuştan beterdir." demişler. Haklılar da bazı alışkanlıklar gerçekten insanı çok zor durumda bırakabiliyor. Mesela uyuşturucuyu düşünelim, vücut uyuşturucuya öylesine alışıyor ve o olmayınca normal bir insanın asla yapmayacağı her şeyi yaptırıyor insana. Hepimiz televizyonda veya canlı olarak uyuşturucu mağduru insanları görmüşüzdür ki bunlar genellikle gençler oluyor. İşin içinden çıkılması çok zor bir durum ama imkansız değil tabi ki. Doğru yönlendirme ile uyuşturucunun da sigaranın da alkolün de bırakılması kolaylaşıyor.


Kötü alışkanlıklardan sakınılması en güzeli, özellikle sigaranın ve alkolün aşırı tüketimi vücuda onarılması mümkün olmayan hasarlar veriyor ve yılda binlerce insan hem ülkemizde hem de dünyada bu kötü alışkanlıklar sebebiyle hayatlarını yitiriyorlar. Bunlardan uzak durursak bir kere bu olumsuz ihtimali yok etmiş oluruz. Sadece sigara ve alkol de değil internete ve telefona olan bağlılığımızda bence alışkanlık seviyesine gelmiş durumda. Telefonsuz dışarı çıkmayan, internet bağlantısı kesildiğinde sanki dünyayla bağı kopuk gibi yaşıyoruz. Teknolojiyi öylesine alışkanlık haline getirmişiz ki her sorunun cevabını onda arıyoruz, araştıracağımız konuları ona danışıyoruz, daha da ileri gidersek aynı evde yaşayan insanlar odadan odaya mesajlaşıyor. Bence bu alışkanlıktan da öte bir durum, teknolojiyi direk hayatımızın merkezine koymuşuz. Bu sebeple kitap okumak, sohbet etmek, dertleşmek, bir şeyler yazmak, çizmek unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Güzel alışkanlıklar edinmeliyiz, kitap okumak, resim yapmak, şiir yazmak, spor yapmak gibi hem vücuda hem zihne hem de kişiliğimize katkı sağlayacak aktiviteler bizi daha iyiye daha güzele yönlendirecektir. Günümüz insanı kitap okumaktan uzaklaşıyor, insanlarla iletişim kurmak yerine bilgisayar, telefona gömülüyor ve bu da insanı makine haline getiriyor. Zamanla duygularımız körleşiyor, düşünme yeteneğimiz zayıflıyor, bir makine gibi yatarken telefonumuzu başucumuza koyuyoruz ve sabah uyandığımızda kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu da bir alışkanlıktır ve değişmesi mümkündür. Tabi ki telefon, internet, teknoloji hayatımızda olmalı ama alışkanlık haline getirmeden.

Şimdi hepimiz kötü gördüğümüz, bizi olumsuz etkileyen alışkanlıklarımızı düşünelim, aynı işlemi ben de yapacağım. Bunları belirleyelim, bizi fiziksel ya da zihinsel olumsuz etkileyen alışkanlıklarımız belirleyerek bunlara savaş açalım. İnsanı kendisinden daha iyi tanıyan yoktur, bu nedenle kendimizi kandırmadan yapalım bu işi. Kendimizi kandırmamız bize fayda sağlamayacağı için dürüst davranarak alışkanlık listesi oluşturalım ve bunları yenmek için şu andan itibaren çalışmalara başlayalım. Bunları belirledikten sonra bu kötü alışkanlıkların tersini yapıp bunların yerine iyilerini koyalım. Mesela sigara içmek vücuda çok zararlı olduğu için tam tersi olarak vücuda yararlı olan spor yapalım tabi ki bilinçli olarak. İnternete bağımlıysak ve alışkanlık haline getirdiysek bunun tam tersi olarak kitap okumayı alışkanlık haline getirelim. Göreceksiniz ki zihinsel ve bedensel olarak gelişme göstereceksiniz. Ben de sizinle bu uygulamayı yapacağım ve kötü alışkanlıklarımın yerine yenisini koyacağım. Başlarda çok zorlanacağız evet ama pes etmezsek daha iyi bir yaşam, daha iyi bir ömür bizi bekliyor olacak.

Dünyaya bir kere geliyoruz, sağlımıza, vücudumuza sahip çıkalım. Sahip olduğumuz bu eşsiz sistemin kıymetini bilerek gelin kendimize bir iyilik yapalım, kötü alışkanlıklarımızın yerine iyilerini koyalım. O zaman hepimize bol şans :)

Hiç yorum yok:

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.