ANNELER

Merhaba değerli okurlar, bu yazımda kanatsız melekler olan annelerimize değinmek istiyorum.

Annelerin kutsallığını, değerini hangi kelime tam anlamıyla ifade edebilir ki. Şu hadis-i şerif sanırım duygularıma tercüman olacaktır: "Cennet annelerin ayakları altındadır." İşte burada biraz düşünmek lazım. Dört büyük dinin hepsinde ahiret inancı vardır ve bu dinlere mensup insanların hepsi cennete gitmek isterler. Peki cennet nerede diye sorsak o insanlara kimisi gökyüzünde kimisi yeraltına der; ama peygamberimiz yukarıdaki hadis-i şerifle cennetin asıl yerini bize bildirmiştir. Annelerin ayaklarının altı.

Dinimizce bu kadar yüceltilen anneler gerçekten de bu övgüyü fazlasıyla hak ediyorlar. Dokuz ay karnında taşıyorlar, dokuz ay dile kolay, ağrısıyla sızısıyla koca bir dokuz ay bizi taşıdıktan sonra nice zahmetlere girip doğum sancısı çekerek doğum yapıyorlar ve asıl zorluk bundan sonra başlıyor. Hangi bebek kendi işini kendi görebilir ki? Peşimizde annelerimiz olmasa kim bilir belki şimdiye kadar yaşayamazdık bile. Camdan kenarlarından, sıcaktan, soğuktan, hastalıktan ve  her türlü olumsuzluklardan bizi koruyan annelerimiz olmasa veya şöyle diyelim anneler bu kadar merhametli olmasa acaba nasıl bir hayatımız olurdu hiç düşündünüz mü?

Şimdi çocukluk zamanlarımızı düşünelim, birçok kere hastalanmışızdır. O hasta olduğumuz gecelerde başımızda sabaha kadar bekleyen annelerimiz olmasa, gözlerini bir an olsun kırpmadan bizim hastalığımızı kendine dert edinen, canımızın ufacık da olsa yanmasına müsaade etmeyen o melekler olmasa bizi başka kim düşünürdü ki? Her an yanımızda olan, geceleri ağlamamıza uyanan, saatlerce bizi uyutmaya çalışan, uyandığımızda sırtımızın terini alan, emzirdikten sonra sırtımızı sıvazlayıp gazımızı çıkartan, bezimiz kirlendiğinde bezimizi değiştiren bunun gibi nice zahmete rağmen bizi sahiplenip, bağrına basan o merhametli annelerimizin hakkını nasıl ödeyebiliriz?

Bazen yukarıda saydıklarımın hepsini unutup çok kırıcı olabiliyoruz, annelerimize sesimizi yükselterek, kızarak hatta daha da ileri gidip azarlayanlar bile oluyor. Bizi bir an olsun aklından çıkarmayan bu meleklere bu şekilde davranmak ne kadar doğru? Bizim için uykusuz kalan, yeri geldiğinde yemeyip yediren, giymeyip giydiren annelerimize lütfen iyi davranalım. Yeri geliyor ben de annemi incitecek davranışlar yapıyorum, sonra bir pişmanlık çöküyor içime; çünkü onun her hareketi bana ne kadar çok değer verdiğini hissettiren hareketler. Üstelik karşılıksız olarak değer veren, seven, koruyan tek varlık annedir. Hayatımıza belki yüzlerce, binlerce insan giriyor ama hangisi annelerimiz gibi bize karşılıksız bağlı olabiliyorlar, kaçı karşılık beklemeden seviyor, hangisi her an bizi düşünüyor? Cevap apaçık net; hiçbiri.

Hepimizin bildiği bir söz var: "Ana gibi yar olmaz İstanbul gibi diyar olmaz." Anne gibi yar elbette bulunamaz çünkü annelik merhameti, şefkati çok farklı bir şey. Bunu başka insanlarda bulmaya çalıştığımızda, bizi karşılıksız her koşulda sevebilecek insan aradığımızda hep hüsrana uğruyoruz; çünkü kimse annelerimiz gibi olmuyor ve olamaz da. Gelin bugünden sonra mümkün olduğunca annelerimize hak ettikleri değeri vermeye çalışalım. Onların bizim açlığımızı, susuzluğumuzu, sağlığımızı düşündükleri gibi biz de onları düşünelim, işlerine yardımcı olalım elimizden geldiğince. Annelerimiz gibi ne yar bulabiliriz ne de arkadaş. Gelin geç olmadan onların kıymetlerini bilelim, saygıda kusur etmeyelim ve onların bizi sevdiği gibi karşılıksız her koşulda onları sevelim. Sizinle birlikte ben de bugünden itibaren anneme daha saygılı olmaya çalışacağım.

Unutmayalım ki bir tane annemiz var ve bu sebeple onu kaybetmeden kıymetini bilelim.




2 yorum:

  1. Anne olmak böyle bir şey...
    Çok güzel ifade etmişsiniz.

    Benim de,sizin yaşınızda evlatlarım var,çok şükür Allah'ıma hayırlı çocuklar,Allah herkese nasip etsin.
    Dilerim yaşamda çoğu genç sizin gibi düşünür,anne-babalarını az da olsa anlamaya çalışırlar.
    Biz büyüklerinde sizleri anlamaya çalışması en önemlisi ;
    Tebrik ediyor-başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için :) Bazen elimizde olmadan sizleri üzsek de sonrasında yaşadığımız vicdan azabı büyük oluyor. Allah sizleri başımızdan eksik etmesin.

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.