Yağmurun Renklerle Eşsiz Dansı "Gökkuşağı"

Üniversite Kütüphanesindeyken Objektifime Yansıyan Şaheser :)

Gökkuşağı hayatımızda gördüğümüz en güzel manzaralardan birisidir. Bu fotoğrafı çektiğim zaman gökkuşağını ilk defa bu kadar net görebilmiştim. Bir kere daha hayran kaldım. Sistemin ne kadar ilahi olduğunun bir kanıtı bence... Fotoğrafa telefonumda denk geldiğim zaman gökkuşağının nasıl oluştuğu sorusu aklıma geldi. Hemen araştırmaya başladım.

Bilim adamı Newton teleskopla baktığında neden yıldızların önünde renkli bir perde göründüğünü merak etmiş ve bunun üzerine birkaç çalışma geliştirmiş.  Çok sonra merceklerden oluşan bir prizma yapmış. Bu prizmayı karanlık bir duvara doğru tutarak ışığın içeri girmesini sağladığı sırada şaşırtıcı bir şey olmuş. Gelen beyaz ışık duvara rengarenk yansımış. Daha sonra aslında görülen beyaz ışığın renklerin karışımından meydana geldiğini anlamış ve bunu bu şekilde açıklamış. Evet, görülen ışık aslında içinde 6 rengi bulunduran bir renk karışımıdır. Newton'un bulduğu mercekten oluşan üçgen prizmayı alıp yağmur damlalarıyla eşleştirelim. Yağmur taneleri de birer üçgen prizmadır. Bu tanelerin iri olduğu yerlerde ışık kırılır ve rengarenk gözükür. İşte gökkuşağının renkleri bu şekilde oluşuyor.


Gökkuşağının yağmur tanelerinden oluştuğunu öğrendim ama aklıma yeni sorular da getirdi bu durum. Gökkuşağı neden düz bir perde şeklinde değil de yay şeklinde yansıyor? Renkler neden iç içe değil de ayrı ayrı özenle çizgilerle ayrılmış gibiler?  Neden bir ressamın en büyük eseri gibi duruyorlar? İşte bu sorulara madde değil de soyut inançlarımız cevap veriyor. Çoğu şeyi bilimin açıklayamadığını düşünüyorum. Gökkuşağı bunun örneklerinden sadece bir tanesi. Bunun gibi tonla örnek verilebilir. Dünyada açıklanamayan, kendine hayran bıraktıran bir sürü doğa harikası var. Etkilenmemek elde mi? Baksanıza öyle bir yaratıcı ki ışığı gözümüze beyaz olarak gösteriyor. Aslını göstermek için ise yağmur damlalarını buna sebep kılıyor ve damlaların yay gibi dizilmelerini sağlıyor. Sanatıyla herkesi büyülüyor.

Gökyüzü umudun simgesidir. Gökyüzünde bu renk cümbüşünü görmek ise gökyüzünün bize umut etmeye devam etmemizi fısıldamasıdır. Gökkuşağı bu dünyada varoluşumuzun simgesidir. Umarım umut ettiğiniz ne varsa size gökkuşağı gibi güzel bir sonuç verir :) 

Yazımı noktalamadan önce gökkuşağı ile ilgili yazılmış güzel bir şiirle veda etmek istiyorum. İşte Cem Özdemir'in kaleminden dökülen harika bir gökkuşağı şiiri: 

Yağan her yağmurun ardından..
Yedi umutla açar gökkuşağı..!

En güzelini Kırmızı'ların..
güllerden alır..!
Aşk çiçeklerinin en soylusundan..!

Pembe'nin en zevklisini seçer..
aşka susamış hoppa bir genç kızın..
ince.. narin dudağından..!

Mavi'lerin en can alıcısını..
derinlerinden tutup çıkarır..
dipsiz.. bitimsiz okyanusların..!

En bir Yeşil'ini, var olan tüm yeşillerin..
yapraklarından alır çamların, köknarların..
sonsuz zirvelerindeki yüce dağların..!

Hüzün rengi Sarı'yı..
yüreğinden koparır hazan mevsiminin..
adeta canını alırcasına..!

Portakal bahçelerinden toplar Turuncu'nun..
en olgununu..
en güzel kokulusunu..!

Ve... en asilini Turkuaz'ın..
'Yeşil Türbe' çinilerinde bulur..
nice tarihlere kucak açmış 'Yeşil Bursa'nın..!

Yağan her yağmurun ardından..
Yedi umutla açar gökkuşağı..!
Yedi güzel umut..! Yedi güzel renk..!


Yazımı beğendiyseniz paylaşırsanız sevinirim, diğer yazılarımı okumak isterseniz de buraya tıklayabilirsiniz, gökkuşağı gibi renkli bir gün sizinle olsun :)

1 yorum:

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.