FRANZ KAFKA "DÖNÜŞÜM" ROMANI ÖZET-İNCELEME


Merhabalar :)
Sizlere bu yazımda çok beğendiğim  Franz Kafka'nın ölümsüz eseri olan Dönüşüm'den bahsedeceğim.

Kitap çok net bir şekilde başlıyor;
''Bir sabah tedirgin düşlerden uyanan Gregor Samsa, kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulur.'' Uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulan Gregor Samsa yataktan bir süre kalkamaz. Annesi, babası ve kız kardeşi onun hasta olduğunu düşünerek kapısına gelir. Kapı kilitleme alışkanlığı Gregor'un ilk defa o an işine yarar ve bu sayede zaman kazanır.

Gregor Samsa'nın görevi ailesine bakmak, onların borçlarını ödemek ve iş yerinde müdürlerinin istediği gibi bir çalışan olmaktır. Yaşadığı dönüşüm sonucu artık işe gidemez. Dönüşümünün yaşandığı o gün işe geç kalan Gregor'un müdürü onun gibi bir çalışanın nasıl olur da böyle bir sorumsuzluk yaptığını öğrenmek için evine gelir ve onun hasta olduğuna inanmaz. Gregor yaşadığı dönüşümün bütün acılarına rağmen yine de işe gitmeyi düşünür ve durumunu anlatabilmek için güçlükle odanın kapısını açar. Görünen manzara karşısında müdürü korkuyla evi terk eder. Gregor'un durumunu anlamaya çalışmaz çünkü bu dönüşüm yaşanmadan önce de Gregor, onun için işine yarayan bir çalışandan başka bir şeyi ifade etmez. Ailesi de gördükleri dev böcek ile korkuya kapılır. Müdürünün peşinden gitmek ve ona durumunu anlatmak isteyen Gregor'a babası engel olur ve onu sert bir şekilde odasına soktuktan sonra kapıyı kapatır.

Gregor'un ailesi onun bulunduğu durumdan giderek tiksinti duyar. Hiçbiri onu görmek istemez. Kız kardeşi Grete, başlarda Gregor'a yardımcı olur. Odasını temizler, havalandırır ve ona bir süre yemek getirir. Sonraları o da Gregor'dan uzaklaşır ve hatta ondan kurtulmaları gerektiğini düşünerek bu konuyu ailesiyle görüşür. Evdeki herkes bir süre sonra geçim derdine düşerek çalışmaya başlar. Babası bankada çalışır, annesi evde dikiş diker ve kız kardeşi de bir dükkanda işe girer. Yaşam şartları ile birlikte Gregor onlar için artık daha büyük bir yük haline gelir. Varlığını kimse istemez ve bu acıya Gregor Samsa daha fazla dayanamayarak ölür. Ölüsü, evdeki hizmetçi tarafından süpürülür.

''DÖNÜŞÜM'' içinde insanlığa birçok mesaj veren kısa ama etkili bir kitap. Gregor Samsa iyi ve başarılı bir çalışan olduğu sürece müdürü için önemli biri, ailesine baktığı ve onların borçlarını ödediği zamanlarda ailesi için değerlidir. Hiçbir işe yaramayan bir böcek olduğu zaman ise onun duygularını ve hissettiklerini düşünen biri bile olmuyor. Kitap size mevcut durumu dolaylı olarak anlatıyor ama asıl vermek istediği mesaj ise aynen şu şekilde: ''İnsanların ve sistemin ihtiyacını karşıladığınız ölçüde işe yararsınız, hatta sevilirsiniz çünkü sevildiğinizde bile 'varlığınız' için değil 'yararınız' için sevilirsiniz.''

Aile ilişkilerini ve sistemi çok haklı bir şekilde eleştiren, etkilendiğim ve bana birçok şey katan bir kitap oldu. Büyük bir çevirmen olan Ahmet Cemal'in çevirisinden okumanızı tavsiye ederim.

Ahmet Cemal'e ait olan şu paragraf ise zaten bu kitabı anlatmaya yetiyor:
''Birey olmasını başaranlara düşman kesilen son toplumlar ve bu toplumların en güçlü temeli olan, çocuklarının hep iyiliğini, gerçekte ise sürekli köleliği isteyen son aile yapıları yeryüzünden silinene değin, Kafka'nın Dönüşüm'ü geçerliliğini ve güncelliğini koruyacaktır.''


Diğer kitap önerilerimizi okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın :)

3 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim okuyup yorumladığınız için :)

      Sil
  2. Kafka'nın bendeki yeri ayrıdır. Kitaplarını tekrar tekrar okuyabilirim. Hatta bu ara dönüşümün ingilizcesini okumaya başladım.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.