"Atomik Alışkanlıklar" Kitabı İnceleme

Atomik Alışkanlıklar Kitabı

Herkese merhaba, bu yazımda size son zamanlarda çok popüler olan ve çok satan bir kişisel gelişim kitabı olan Atomik Alışkanlıklar kitabını tanıtacağım. Her şeyden önce şuna değinmek isterim ki ben kişisel gelişim kitaplarını sıkıcı ve çoğu zaman gereksiz bulurdum. Ama şunu itiraf etmeliyim Atomik Alışkanlıklar, klasik bir kişisel gelişim kitabından çok farklı ve okuru sıkmadan, bunaltmadan, tamamen basit yöntemlerle ve küçük dokunuşlarla hedeflerimize nasıl ulaşacağımız hakkında harika öneriler sunuyor.

Alışkanlıklar iki kenarı keskin bir kılıçtır. Lehimize de işleyebilir aleyhimize de; işte bu yüzden detayları anlamak esastır.


Genel Değerlendirme

Atomik Alışkanlıklar kitabı, genel olarak bilmediğimiz birçok bilgi, tecrübe ve örnek teşkil etmesi için gerçek olaylardan alıntılanan hikayeler ile dolu. Yazar bir alışkanlığın temelini atmak için, zihnimizde canlanması için gerçekleşmiş ve ilginç hikayeleri özenle seçmiş. Hikayeyi okuduktan sonra orada iyi alışkanlığı edinen ya da kötü alışkanlıktan kurtulan kişilerin bilimsel olarak bunu nasıl başardığını anlatıyor. Yani olayı sadece öğüt olarak hikaye olarak sunmuyor, bunun altında yatan bilimsel gerçekleri de detaylıca anlatarak olayı tamamen anlamamızı ve ona göre edinmek istediğimiz iyi alışkanlığı ya da kurtulmak istediğimiz kötü alışkanlığı gerçekleştirme yolunda beynimiz de bizimle birlikte bunu yapabilirim diyor.

Hiçbir şekilde zorlayıcı, bıktırıcı yollar göstermiyor. Kolaylaştırarak, eğlenceli hale getirerek basit yöntemlerle büyük sonuçlar elde edeceğimize bizi ikna ediyor ve ulaşmak istediğiniz hedef ne olursa olsun motive olmanızı sağlıyor. 

Size emri vaki bunu yapın, şunu yapın aman şunu yapmayın gibi itici ve bıktırıcı bir dile sahip değil. Aksine tamamen arkadaşça ve sohbet havasında olan dili sayesinde kitabı okumak keyifli olurken öğrendiklerinizle de ufkunuzun açıldığını, tabularınızı yıktığınızı düşünüyorsunuz. 

Klasik kişisel gelişim kitaplarının aksine size umut satmıyor, gerçekçi ve samimi bir şekilde size rehber oluyor. Hedefleriniz varsa ve kendinizi bir ya da birçok alanda geliştirmek istiyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir kitap.


Küçük Değişiklikler, Büyük Sonuçlar

Atomik Alışkanlıklar kitabı tamamen basit yöntemlerle donatılmış, zorlayıcı ve sıkıcı önerilerle değil eğlenceli ve sürdürülebilir bir şekilde hedef farketmeksizin her yaştan insana hitap edebilen ve başarıya ulaşma yolunda küçük değişikliklerin olumlu bir şekilde büyük sonuçlar doğurabildiğini anlatan harika bir eserdir.

Kitap son derece sistemli bir şekilde ilerliyor. Faydalı olacağına inandığınız bir alışkanlık için spor yapmak, yabancı dil öğrenmek, her gün kitap okumak vs. gibi olumlu alışkanlıklar için şu sırayı izliyor:

1. Görünür Kılın: Ortamınızı tasarlayın, İyi alışkanlıkların işaretlerini belirgin ve görünür kılın.

Gün içinde su içmeyi unutuyorsunuz diyelim. Gün içinde daha fazla su içmeyi alışkanlık haline getirerek zayıflamayı veya sağlıklı olmayı istiyorsunuz. Bunun için evinizde veya iş yerinizde bulunduğunuz ortama birden fazla yere birkaç adet su şişesi bırakarak suyu görünür kılın ve bu şekilde kendinize su içme alışkanlığı edinme yolunu açın. İngilizce mi öğrenmek istiyorsunuz çalışma masanızın üzerinde, yatağınızda, televizyonun yanında İngilizce öğreten hikaye kitapları veya ders kitapları koyarak İngilizce çalışmayı kendinize görünür kılın ve bu şekilde alışkanlık haline getirin.

2. Cazip Kılın: Bir motivasyon ritüeli yaratın. Zor bir alışkanlıktan hemen önce keyif aldığınız bir şeyi yapın.

Spor müsabakası izlemek istiyorsunuz ama işinizle ilgili yapmanız gereken bir çalışma ya da telefonda görüşmeniz gereken insanlar var. O zaman sevdiğiniz eylen olan spor müsabakasını izleyerek kendinizi zorunlu olarak yapmanız gereken bir eyleme motive hale getirip cazip kılın. Okul için ödev yapmak istiyorsunuz ama bilgisayar oyunu oynamak da istiyorsunuz o zaman ödevi kendinize cazip hale getirmek için bilgisayar oyunu oynadıktan sonra ödeve konsantre olarak ödevi cazip kılın.

3. Kolaylaştırın: İki dakika kuralından faydalanın. Alışkanlıklarınızı iki dakika ya da daha kısa sürede yapılacak kadar küçüktün ve sık sık tekrarlayın.

Mekik veya barfiks çekmek sizi çok zorluyor ve yorucu olduğu için bunu alışkanlık haline getiremiyorsunuz diyelim o zaman her gün yalnızca iki dakika barfiks ve mekik çekerek işe başlayın. Bu şekilde bu eylemleri gözünüzde büyütmeden kolaylaştırın. Her gün iki dakika yaparak işi kolaylaştırıp alışkanlık haline getirdikten sonra çalışma süresini zamanla hafif hafif uzatın ve hedefinize ulaşın.

4. Tatmin Edici Kılın: Pekiştirme kullanın. Alışkanlığınızı tamamladığınız zaman kendinize hızlı bir ödül verin.

Para biriktirip bir şey mi satın almak istiyorsunuz örneğin deri ceket ya da bir telefon. Kendinize bir birikim hesabı açın ve hesabın adını hedefiniz olan ürün adı yapın. Örneğin "Telefon Almak". Gün içinde öğle yemeğini dışarda yemeyi planladınız ama evde ya da işyerinde para harcamadan yediniz. O zaman öğle yemeği için ayırmayı düşündüğünüz parayı direkt olarak bu hesaba atın. Bu ayki ücretli herhangi bir üyeliğinizi iptal mi edeceksiniz o zaman bu ay ücretli üyelik için ayırdığınız parayı hedefiniz için açtığınız birikim hesabına atın ve bu şekilde hedefinize bir adım daha yaklaştığınız için kendinizi bu şekilde ödüllendirerek tatmin edici kılın.  

Bu uygulamaları iyi alışkanlıklar edinmek için kullanmamızı öneriyor ve bu yöntemlerle iyi alışkanlıkları, kendimizi çok zorlamadan ve düzenli olarak yapacak hale gelebileceğimizi söylüyor. 

Kötü Alışkanlıklardan Uzaklaşma Yöntemleri

Yukarıda iyi alışkanlıklar için öneri ve yöntemleri detaylıca sıraladık. Atomik Alışkanlıklar kitabında sadece iyi alışkanlık edinme yöntemleri yo, bunun yanında kötü alışkanlıklardan uzaklaşma yöntemleri de detaylı bir şekilde sıralanmıştır. Kısaca bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

1. Görünmez Kılın: Kötü olduğunu veya size zarar verdiğini düşündüğünüz bir alışkanlıktan uzaklaşmak için ona maruz kalmayı azaltın. Size onu hatırlatacak şeyleri etrafınızdan kaldırın. 

Örneğin sigarayı bırakmak istiyorsunuz. Küllük, çakmak, sigara kutuları gibi size onu hatırlatacak objeleri kaldırın ve görünmez kılın.

2. İtici Kılın: Kötü alışkanlıklardan kaçınmanın getirilerini vurgulayın.

Alkol bağımlısı olduğunuzu varsayalım. Alkolün vücuda ve zihne verdiği zararları düşünün. Alkol almadığınızda daha sağlıklı olmak bir getirirdir. Aynı zamanda alkolü bıraktığınızda ona harcadığınız parayı biriktirip hayalinizdeki tatile gideceğinizi ya da hayalinizdeki telefonu, bilgisayarı alacağınızı düşünerek olumlu getirileri ön plana çıkartarak kötü alışkanlığı itici kılın.

3. Zorlaştırın: Kötü alışkanlığa ulaşma ihtimalinizi, imkanlarınızı zorlaştırın.

Telefonda oyun oynama bağımlısı olduğunuzu düşünelim. Telefonu elinize aldığınızda oyun bildirimleri görüyor ve telefonda yapmanız gereken görüşmeleri, bakmanız gereken e-postaları unutuyorsunuz. O zaman oyun uygulamalarını kaldırın. Oyun uygulamaları telefonunuzdan silindiğinde ona erişimiz zorlaşır.

4. Tatmin Edici Olmakta Çıkartın: Kötü alışkanlığınız sizi kısa vadede tatmin ediyor ama uzun vadede zarar veriyorsa onu tatmin edici olmaktan çıkartın.

Sigara içmek kısa vadede sizi rahatlatır ama uzun vadede tedavisi zor olan birçok hastalığa da yol açabilir. Sigara içmeyi tatmin edici olmaktan çıkartın. Uzun vadede size ve vücudunuza verdiği zararları göz önüne alarak kendinizi uzaklaştırın.

Atomik Alışkanlıklar Kitabının Yazılış Öyküsü/Kaynağı Nedir?

Kitabımızın yazarı James Clear, lise yıllarında feci bir olay yaşıyor. Yüzüne sert bir şekilde beyzbol sopası geliyor. Arkadaşlarıyla beyzbol oynarken beyzbol sopası vuruş yapmaya hazırlanan bir arkadaşının elinden fırlıyor ve yazarımız James Clear'ın tam iki gözünün ortasına çarpıyor. Bu darbe ile bayılan ve kısa süreli hafıza kaybı, yüzünde, gözünde ve burnunda çok ciddi yaralanma yaşayan yazarımız bu travmanın etkisinden kurtulmak için kişisel gelişim üzerine yoğunlaşıyor ve tabii ki bu sürede ardı arkası kesilmeyen ameliyatlar, tedaviler görüyor. Kişisel gelişim ve tedaviler sayesinde eski haline dönüyor ve kendisi gibi herhangi bir travma yaşayan insanlara yardım etmek için kişisel gelişim makaleleri yazmaya başlıyor.

İlk zamanlar çok fazla takipçisi okuru olmasa da motivasyonunu kaybetmeden yazmaya ve kendini geliştirmeye devam ediyor. Yıllar içerisinde yazıları sayesinde tanınıyor ve yüzbinlerce okura ulaşıyor. Birçok spor takımına, şirket çalışanlarına motivasyon kaynağı olarak yardımcı oluyor ve bu alanda başarılı oldukça daha çok sevilmeye, okunmaya devam ediyor. Nihayetinde tüm tecrübelerini ve bilgilerini genel çapta herkese ulaştırmak için bir kitap yazmaya karar veriyor. Sonucunda Atomik Alışkanlıklar Kitabı bu şekilde vücut buluyor.

Sonuç olarak kitap hakkında sizi çok sıkmadan, çok uzatmadan tüm bilgileri vermeye ve kitabı en iyi şekilde tanıtmaya çalıştım. Okumanızı şiddetle tavsiye edebileceğim bir kitaptır. 

Atomik Alışkanlıklar -James Clear-
Pegasus Yayınları
295 Sayfa

Diğer kitap önerilerime göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Herhangi bir sorunuz, öneriniz olursa yorum kısmında çekinmeden yazabilir ya da maviveedebiyat@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.