Zamanı Anlamak-Mitch Albom | Mavi ve Edebiyat

Şeyh Edebali Üniversitesinin ayraçları ve çok güzel bir roman :)
Mitch Albom... Bu yazarın kitaplarını daha önce okumamıştım. Üç gün önce yeğenim verdi bu kitabı bana, ara sıra birbirimizle kitap alışverişi yaparız, o da kitap okumayı çok seviyor :) Ben kitabı elime alır almaz arka kapağını okudum ve konusu çok ilgimi çekti. Bu nedenle hemencecik bitirdiğim bir kitap oldu ve gerçekten de etkileyiciydi. Bu sebepledir ki beni etkileyen ve zaman kavramını bu denli güzel anlatan bir kitabı size önermek istedim. Eminim bu yazımı okuyup bitirdikten sonra siz de bana hak vereceksiniz :) Öyleyse hiç zaman kaybetmeden başlıyorum kitabın konusunu anlatmaya :)



Zamanı Anlamak-Mitch Albom
Hikayemiz çok çok eski çağlarda geçiyor,  matematiğin, sayıların ve saatlerin henüz bulunmadığı bir zaman. Dor, Alli ve Nim adlı üç çocuk birlikte oyunlar oynuyorlar. Dor, nerede ne iş yapıyorsa yapsın hep içinden sayan ve bu sayılara farklı adlar veren bir erkek çocuğu. Alli ise alımlı ve güzel bir kız, Nim ise büyüdüğünde kral olmayı hayal eden bir erkek çocuğu. Bu üç çocuk birbirleriyle oynayarak büyüyorlar. Dor sürekli sayıyor ve sayıları aklında geçirirken bir yandan da Alli'nin ne kadar güzel oluğunu düşünüyor. Büyüdüklerinde Dor ve Alli evleniyorlar, güzel ve mutlu bir evlilikleri oluyor. Dor evlendiğinde bile saymaya devam ediyor, geceleri sabaha kadar uyumayıp göğü, ayı ve yıldızları izliyor. Bu şekilde birçok gece geçiriyor ve ilk su saatini bu şekilde buluyor. Suyun damlayarak kabın belli bir seviyesine geldiğinde sabah olacağını öğreniyor ve bu şekilde ilk saati bulan kişi oluyor. Tanrı da Dor'u dikkatlice izliyor.

Bir gün Dor ve Alli'nin eski dostu Nim ziyarete geliyor. Küçükken hep hayalini kurduğu gibi büyük bir kral oluyor ve göğe doğru devasal bir kule yaptırıyor. Bu kule yapımında zeki dostu Dor'dan yardım almak istiyor ama Dor ona yardım edemeyeceğini söylüyor; çünkü Nim, göğe yaptırdığı kule ile Tanrının yanına çıkarak onu öldürüp Tanrı olmak istiyor. Dor da Nim'in bu ideolojisine ortak olmak istemiyor. O zaman Nim iki seçenek sunuyor, ya bana yardım edersin ya da topraklarımdan çıkar gidersin, Dor da topraklarından çıkıp giderek Alli ile uzaklarda yaşamaya başlıyorlar. Issız bir alanda yaşayan Alli ile Dor'un yanına yaşlı bir çift geliyor, yüzlerine çıkan yaralar nedeniyle topraklarından atılan yaşlı bir çift. Alli onlara acıyor ve onları bir gün boyunca misafir ediyorlar, tam gidecekleri zamanda yaşlı kadın ile Alli sarılıyorlar ve yaşlı kadının hastalığı Alli'ye de geçiyor. Zamanla hastalık tüm vücuda yayılıyor ve Alli ölüme doğru adım adım yaklaşıyor. Bu duruma çok üzülen Dor, zamanı durdurmak isteyerek ona yardım etmesi için bir şifacı bulmak istiyor ama elinden hiçbir şey gelmiyor. Aklına Nim'in kulesi geliyor ve büyük bir hızla koşarak Nim'in topraklarına girip kuleye tırmanmaya başlıyor. O zamanlar kule, muhafızlar tarafından korunduğu için kimse buna teşebbüs edemezken Dor bir anda kulenin merdivenlerinden yukarıya tırmanmaya başlayınca muhafızlar da arkasından gidiyor. Bunu gören halk da kuleye akın ediyor ve bu kadar insanın yükünü kaldıramayan kule, çöküyor. Herkes kuleden bir bir aşağı düşerken tek bir kişi kulede kalabiliyor, o da Dor.

Zamanı durdurmak için göğe, Tanrının yanına çıkmak isteyen Dor bir anda kendini ıssız bir mağarada buluyor. Zaman kavramını bulan ve ilk saati yapan kişi olarak insanların hep daha fazla zaman, daha fazla ömür gibi yakınmalarını dinlemek ile cezalandırılıyor. Tüm insanların sesini duyabiliyor, hangi dil olursa olsun anlayabiliyor. Sadece sesler, daha fazla zamana ihtiyacı olan insanların sesleri duyulabiliyor ve milyonlarca ses Dor'un kulaklarında binlerce yıl hiç durmadan konuşuyor. Bu şekilde cezasını çeken Dor, cezası bitince 2000'li yıllarda dünyaya tekrar gönderiliyor ve bu sefer büyük bir yetenek ile. Bu yetenek de zamana hükmedebilmek. Elindeki kum saati ile zamanı yavaşlatabilme yeteneği kazanıyor. Zamanı tamamen durduramasa da çok büyük bir oranda yavaşlatabiliyor.



Dünyaya çok farklı bir zamanda geldiği için teknoloji ve insanlar çok değişmiş oluyor. Arabalara, uçaklara ve bunların yüksek hızlarına alışması epey bir zaman alıyor. Bazen zamanı durdurarak insanları, çevreyi inceliyor ve birçok şehri geziyor. Kitaplar okuyor, birçok şeyi öğreniyor. Tanrı katında cezası bitip dünyaya yollanırken ona söylenen şey, iki kişi bulması ve onların hayatlarını değiştirmesi oluyor. O iki kişiyi nasıl bulacağını ve nerede bulacağını bilmeden bir başına dünyayı gezmeye başlıyor.

O iki kişi ise Dor'dan habersiz yaşamlarına devam ediyorlar. Biri çok zengin, yaşlı bir adam. Biri çok genç ve sevdiği adamdan olumsuz cevap alan genç bir kız. Yaşlı adam çok zengin ama böbrekleri iflas etmiş durumda ve birkaç aylık ömrü var. Genç kız sağlıklı ama sevdiği adamdan olumsuz cevap alması ve bunun üstüne bir de alay konusu olması üzerine intihar etmeyi düşünüyor. Yaşlı adam ise günümüz tıbbının çare bulamadığı birçok hastalığına yenilmiş durumda ve kendini dondurtarak ileri bir yüzyılda tekrar dünyaya gelmek istiyor. O zaman tıbbın daha iyi bir halde olacağını ve hastalıklarına şifa bulacağını düşünüyor. İşte bu iki insanı arayan Dor, diğer bir adıyla Zaman Baba, onları durdurup  düşüncelerini değiştirebilecek mi acaba? Alli ile vedalaşamadan kendini mağarada bulan Zaman Baba, çok sevdiği karısını bir daha görebilecek mi? Zaman Baba'yı hangi maceralar bekliyor? Okurken hiç sıkmayan, çok keyifli bir romandı. Romanın sonunu bilerek söylemiyorum çünkü gerçekten çok güzel ve insana zamanın önemini öğreten bir şekilde son buluyor. Sizin bizzat okurken içinize işlemesi için sonunu size bırakıyorum :)

Zaman kavramını çok farklı bir hikaye ile karşımıza çıkaran Mitch Albom, bu romanı ile zaman kavramını anlamamızda ve ne kadar önemli olduğunu idrak edebilmemizde bize yardımcı oluyor. Şimdiye kadar zaman kavramı ile ilgili okuduğum en çarpıcı, en etkileyici romandı. Okumayanlar varsa şiddetle okumalarını tavsiye ediyorum. Bu romanı veya yazarın diğer romanlarını okuyanların da fikirlerini benimle paylaşmasını çok istiyorum, yorum kısmına düşüncelerinizi yazarsanız çok sevinirim :)

Zamanı Anlamak-Mitch Albom
Boyner Yayınları
235 Sayfa

Bu şekilde bir kitap önerisinin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz, diğer kitap önerilerimize bakmak isterseniz aşağıya linkini bırakıyorum ona tıklayarak diğer kitap önerilerimizi okuyabilirsiniz. Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum :)



Diğer Kitap Önerilerimiz

13 yorum:

  1. İlgimi çekti. Fantastik ve etkileyici bir kitap galiba. Çok teşekkürler bu güzel öneri için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, biraz fantastik ve bilim-kurgu ögesi mevcut. Ben çok beğendim romanı, rica ederim :)

      Sil
    2. Bu arada söylemeyi unuttum, ilgi alanına giriyor mu bilmeme ama eski reklam filmi paylaşımlarıyla ilgili olarak seni "mim" ledim :))

      Vaktin olursa bilgilerine :))

      Sil
    3. Konu güzelmiş aslında ama zaman bulabilir miyim bilmiyorum, başka bir mim yazısı da bekliyor :) İnşallah yazabilirsem bu mime ortak olmaya çalışacağım, teşekkürler :)

      Sil
  2. Yakın zamanda mutlaka okurum bu kitabı. Bende bu kitaba çok benzer bir kitap okumuştum, adı "Momo". Bunu beğendiyseniz onu da beğeneceğinize eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı tavsiye ederim. Momo'yu internette görmüştüm ve konusu da çok hoşuma gitmişti. Okumayı düşünüyorum, teşekkürler :)

      Sil
  3. Değişik bir kitap. Listeme ekleyeyim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Dikkat: Eğer bugün bir böbrek donörü olmaya hazır olduğunu biliyorsanız (tüm seyahat masrafları için 450.000 dolarlık ödeme), acilen 10 böbrek vericisine ihtiyaç duyduğumuz için böbreğinizi hastanemize acil olarak verin.
    Sadece sağlıklı% 100 uygun kişi.
    İsteğinizi doktora yazınız: carolbobrekhastanesi@gmail.com hemen sizinle iletişime geçeceksiniz
    Not: Ameliyat ve sadece sağlıklı kişiler için seyahat etmeye hazır olmalısınız.

    Dr Robson.
    carolbobrekhastanesi@gmail.com

    YanıtlaSil
  5. Benim de ilgimi çekti inşallah en kısa ZAMANDA okuyabilirim öneriniz için teşekkürler iyi geceler dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Okumanızı tavsiye ederim, okuduktan sonraki görüşlerinizi de öğrenmek isterim. Size de iyi geceler.

      Sil
  6. Kitap ilgimi çekti. Notumu aldım. Kitabı detaylı araştıracağım. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.