Farklı Bir Kişisel Gelişim Kitabı Okumak İster Misiniz? "Bakış Açısı"

Yıllanmış okuma gözlüğüm ile yan yana :)

Merhaba sevgili Mavi ve Edebiyat okurları, yeni bir kitap önerisi ile karşınızdayım. Bu yazımda size "Kitap Eylemi" bloğunun yaptığı çekilşte kazandığım Demet Baykal'ın "Bakış Açısı" adlı kitabını tanıtacağım, "Kitap Eylemi"ne teşekkürlerimi sunuyorum ve ilk olarak şuna değinmek istiyorum ki diğer kişisel kitaplardan biraz daha farklı ve kolayca okuyup bitirebileceğiniz bir kitap.


Farklı bir kişisel gelişim kitabı demiştim, peki nasıl bir farklılık bu? Gelin beraber inceleyelim. Demet Baykal, bilinen kişisel gelişim kitaplarındaki: "Şunu yaparsan şöyle olur, bunu yapmamalısın, hayatına şu şekilde yön ver." gibi ifadelere yer vermiyor. O bunları bize direk söylemek yerine oluşturduğu kurgu ile bizi yönlendirmeye çalışıyor. Bu durum da kitabı daha okunur ve eğlenceli bir hale getiriyor. Şahsen ben kişisel gelişim kitaplarını okumayı seven bir insan değilim, bu tür kitaplar sıkıcı geldiği için pek yanaşmıyorum; ama "Bakış Açısı" kitabı sizi sıkmadan öğütler veriyor ve siz de her satırda bu öğütleri sindire sindire okuyorsunuz. 



Kitabımızın kahramanı Devran. Devran'ın hayatındaki olumsuzluklar işleniyor ve bir gece etkileyici bir rüya görmesi üzerine bu rüyadan yola çıkarak hem olumsuzluklarla başa çıkması hem de kendi aydınlanma süreci gözler önüne seriliyor. Bu süreç anlatılırken kitapta aşırı derecede reenkarnasyon işleniyor, benim hoşuma gitmeyen kısımlardan birisi budur; çünkü ben renkarnasyona inanan bir kişi değilim. Yazarın reenkarnasyona inandığı için mi yer verdiğini de bilmiyorum ama detaylı bir şekilde bu kavram kitapta kendine yer bulmuş.

Bana göre kitabın en güzel özelliği bölüm bölüm olması ve her bölümün başında Osho, Franz Kafka, Konfüçyüs, Goethe, Yunus Emre ve Mevlana gibi dünyaca ünlü düşünürlerin sözlerine yer verilmesi oldu. Sözlerin hepsi çok güzel seçilmiş ve her bölüme uygun olarak yerleştirilmiş.

Size kitaptan ve kitaptaki ünlü düşünürlerin sözlerinden kısa kısa bölümler sunmak istiyorum:

1. Bölümün hemen öncesindeki Osho'ya ait olan söz: "Size yardımcı olabilecek tek bir kapı vardır o da içinizdedir. İçinize doğru dalışa geçtiğinizde, varoluşun içine dalmış olursunuz. İşte tam o anda her şeyle muazzam bir birlik içinde olduğunuzu hissedersiniz."

3. Bölümde medyumluk yapan Ekrem adlı karakterin sözleri: "Rüyada gördüğün kitap sayfaları, aydınlanma yolunda kitaplardan yardım alacağının işareti. İşte bu yüzden, bunu kendin yapmalısın. Kim demiş kitaplar insan hayatını değiştirmez diye? Zaten ben anlatsam da hakkımdaki önyargılarından dolayı bir arpa boyu bile ilerleyemeyiz. Bunun böyle olacağı, rüyayı sana gösteren varlık tarafından da biliniyormuş anlaşılan... O senin ilahi rehberin."

8. Bölümün hemen öncesineki Jacop Riis'e ait olan söz: "Çaresiz kaldığım zamanlarda gider, bir taş ustası bulur, onu seyrederim.  Adam belki yüz kere vurur taşa; ama değil kırmak, küçücük bir çatlak bile oluşturamaz onda. Sonra birden, yüz birinci vuruşta, taş ikiye ayrılıverir. İşte o zaman anlarım ki taşı ikiye bölen, o son vuruş değil, ondan öncekilerdir."

8.Bölümde kurgunun asıl kahramanı olan Devran'ın sözleri: "Seda'nın anlattıkları, taşı ikiye bölen o son vuruştu... Eve dönüş yolunda, hiç durmadan ağladım. Ağlamak, bana tarif edilemez bir huzur veriyor, gözyaşlarım ruhumu yıkadıkça daha derinden hisseder olduğum Allah sevgisi; dağların arasından yükselen güneş misali aydınlatıp, ısıtıyordu içimi."

Kitabımız 18 bölümden oluşuyor ve tamamı 128 sayfa. Kolayca, sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kişisel gelişim kitabı. Ben bir saatte okuyup bitirdim ve hiç sıkılmadım, kitapta bazı yönler hoşuma giderken bazı yönleri pek beğenmedim. Bunların bir kısmını da yazımda belirttim. Artık kitabı okuyup okumamak size kalıyor :)

Karina Yayınevi 2. Baskı
Demet Baykal
128 Sayfa

Diğer kitap önerilerimizi okumak isterseniz buraya  tıklayabilirsiniz. Keyifli okumalarınız olsun, yazıyı beğendiyseniz paylaşırsanız sevinirim, sağlıcakla kalın :)

37 yorum:

  1. Güzel bir kitap okumak gerekiyor ama tembellik ediyoruz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bazen tembellik edip okumayı ihmal diyoruz :)

      Sil
  2. Güzel kitap bende okudum ve beğendim. Hatta blogumda paylaşmıştım. Bendeki ilk baskıydı ve kapak tasarımı farklıydı. Böyle daha güzel olmuş gibi geldi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de birinci baskının kapağını gördüğümde aynı şeyi düşündüm, bu kapak daha güzel olmuş. Kitapta bazı kısımları beğendim bazı kısımları da pek beğenemedim ama genel olarak güzel :)

      Sil
  3. Kişisel gelişim kitaplarını hep severek okudum. Şu aralar da yeni kitaplar arıyordum. Bunu öğrendiğim iyi oldu.
    Teşekkür ederim (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman tam isabet olmuş :) Sevindim böyle olmasına, okuduktan sonraki görüşlerinizi de bekliyorum, keyifli okumalar :)
      Rica ederim :)

      Sil
  4. En kısa sürede okumaya çalışacağım. Kitap hakkında bilgi sahibi olduk. Teşekkürler üstâd :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim güzide insan, keyifli okumaların olsun :)

      Sil
  5. Osho ve Mevlana en sevdiklerimdendir.😊O zaman bu kitabı mutlaka okumalıyım diye düşündüm.Tavsiye ve tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok sevdiğim şahsiyetler. Siz de seviyormuşsunuz, o zaman okumanızı öneririm :) Rica ederim, keyifli okumalar diliyorum :)

      Sil
  6. Kitabı tam anlayamadım . 😂 Hem Allah inancı konu edilmiş , hem de reankarnasyon işlenmiş . Yazarın da kafası karışmış herhalde . 😂 Taş ustası hikayesi çok güzeldi ... Güzel bir tanıtım olmuş , elinize sağlık . Mutlu pazarlar .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, açıkçası ben de reenkarnasyonun işlenmesine pek anlam veremedim ama anlatmak istediği şey itibariyle güzel diyebilirim :) Ben de teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için, mutlu akşamlar :)

      Sil
  7. Demek sen kazandın çekilişi :) Tebrik ederim seni.Sevdiğim önemli düşünürler var demek.Bir de şu kar efekti dikkatimi dağıttı okurken.Bilmiyorum diğer insanlar ne düşünür ama sadelikten yanayım ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben kazanmıştım, okumanızı öneririm o zaman :) Kar efekti konusunda daha önce beğendiğini belirtenler olmuştu ama dikkat dağıtabileceği ihtimalini de düşünmüştüm, yakın zamanda kaldırmayı da düşünüyorduk zaten :) Teşekkür ederim öneri için :)

      Sil
  8. Derya Baykal çok yönlü bir insan.Enerjik,kıpır kıpır,pozitif.Kitabı merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı öneririm o zaman, okuduktan sonraki yorumlarınızı da almak isterim :)

      Sil
  9. Derya baykalın kitabını almayı çok isterim kitap ismide oldukça dikkat çekici teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, isim dikkat çekici, o zaman size de keyifli okumalar diliyorum :)

      Sil
  10. Bu ara kişisel gelişim kitaplarına karşı olan önyargım gittikçe azalıyor. Çok güzel kitaplar keşfetmeye başladım. :) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi ne güzel, sizin adınıza sevindim. Güzel kitaplar insana okumayı sevdirir, ben de yeni yeni kitaplar keşfetmeye çalışıyorum :)
      Rica ederim, keyifli okumalar dilerim.

      Sil
  11. Ekrana bakarken yağan karlar çok güzel ama beni çok yordu...bilginize yani:)
    kitabın komut içeren cümleler içermemesi hoşuma gitti...ama bazı noktaları çelişkili sanki:) teşekkürler tanıtım için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kar konusunda ikinci bir uyarı alıyoruz :) Uyarılarınız için teşekkürler.

      Evet, kitap komut cümleler içermiyor, bazı konularda da çelişkilere sahip dediğiniz gibi; ama genel olarak güzel diyebilirim :)
      Rica ederim, mutlu günler :)

      Sil
  12. Teşekkür ederim paylaştığın için , keyifli okumalarınız olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, size de keyifli okumalar diliyorum.

      Sil
  13. Reyting tv de yazar olmak istermisinizz??

    http://www.reytingtv.com/murat_tunc_reyting_tvde_yazar_olmak_istermisiniz_yazi15.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mailden yazdım, oradan daha detaylı görüşebiliriz bu konuyu, mutlu günler.

      Sil
  14. Güzel kitaba benziyor. Bloğumu ziyaret etmişsiniz. Ben zaten sizi takip ediyordum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, fena sayılmaz. Rica ederim, mutlu günler..

      Sil
  15. Hoş bir kitaba benziyor. Kişisel gelişim türü kitapları okumayı ben de pek sevmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı tavsiye ederim, sıkıcı olduğu için itici geliyor ama akıcı olanları okumak zevkli oluyor :)

      Sil
  16. Severim kişisel gelişim kitaplarını. Bu kitapta çok dikkatimi çekti. Reenkarnasyon olayına inanmam ama kurguya dahil edilmesi dikkat çekmek maksadı ile olabilir, diye düşünüyorum. :) Mevlana gibi büyük isimlere yer verilmesi dünyada isim yapmaları. Reenkarnasyon ve İslam elbette bağdaşamaz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de ikisinin bağdaşması olanaksız. Kişisel gelişim kitaplarını seviyorsanız bu kitabı öneririm. Çok değerli şahsiyetlerden güzel sözler de mevcut kitapta, keyifli okumalar diliyorum :)

      Sil
  17. ÖNERİNİ DİKKATE ALACAĞIM,TEŞEKKÜRLER..

    YanıtlaSil
  18. kişisel gelişim kitapları benimde ilgimi çekiyor doğrusu,bilimselliğe yakın içerikler oluyor..bakış açısı diye hanife mert'in de böle bi kitabı vardı,ikisi de aynı adı taşıyor.. 🙂 kitabı çok iyi tanımlamışsınız,çok detaylı kitap yorumlaması olmuş, emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı da size öneriyorum o zaman, Hanife Mert'in kitabını ilk defa duydum ama imkan olursa onu da okurum tabi ki. Teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için, keyifli okumalar :)

      Sil
  19. Merhaba Mücahit Doğan bey, ben yaren33.blogspot.com adresinin ve aynı zamanda "Bakış Acısı" kitabının yazarıyım. Bloğunuzu tesadüfen gördüm. Bakış Açısı kitabını okuyup yorumlamışsınız emeğinize sağlık. Yorumlar arasında benim de kitabımın adı geçmiş. Bu anlamda düzeltme yapmak istiyorum; değerli yazar Demet Baykal hanımın kitabı "BAKIŞ AÇISI", benim kitabım ise "BAKIŞ ACISI" bu düzeltmeyi yapma gereği duydum.Benim kitabımı da okuyup yorumlarsanız mutlu olurum. Sevgi ve saygılarımla..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.